Засідання обласного комітету обласної

організації профспілки працівників охорони здоров`я України

  13.10.2021 року в обласній організації профспілки працівників охорони здоров`я України відбулось засідання обласного комітету.

  Присутні голови первинних профспілкових організацій (ППО)закладів охорони здоров`я області та запрошений - голова обласної міжгалузевої ради профспілок Добровольський А.М.

  Слухали голову обласної організації профспілки працівників охорони здоров`я України І.Тецька «Про основні результати трансформації галузі та дії Профспілки щодо врегулювання питань соціально-економічного захисту спілчан та про діяльність Херсонської обласної профспілки працівників охорони здоров` я України за період з 01.03 по 01.10.2021 р.».

     Виступили:

  Л.Штихар – голова ППО КНП «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ХОР,

     О.Сарафонова – голова ППО «Центральної міської лікарні м. Н.Каховка»,

     Г.Луганський – голова ППО студентів Херсонського базового медичного коледжу.

    З промов виступаючих відзначається, що самим актуальними питаннями є оплата праці та фінансування галузі.

   За прогнозними розрахунками до проекту закону України про Державний проект України на 2022 рік передбачається фінансування в загальному обсязі близько 4,5 відсотка обсягу ВВП, тож для реалізації програм державних гарантій, як і раніше, планується спрямувати набагато менше коштів, ніж їх потребують КНП для своєї діяльності.

  За цей час Профспілка зверталась до Президента, комітетів Верховної Ради України, Уповноваженого ВРУ з прав людини, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров`я, НСЗУ - про катастрофічну ситуацію, що склалася із заробітною платою, утворення боргів із виплати зарплати через проблеми з фінансування закладів охорони здоров`я.

   Указом Президента України постановлено Кабінету Міністрів України опрацювати під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України на 2022 рік питання щодо підвищення заробітних плат у сфері охорони здоров` я для лікарів до розміру не менше ніж 20 000 грн. на м-ць, для середнього медперсоналу – не менше 13 500 грн. на м-ць та вжити заходів щодо недопущення виникнення заборгованості із заробітної плати медичним працівникам.

Голова профкомітету   Людмила ШТИХАР