15.11.2017р. відбулась Всеукраїнська селекторна нарада, на яку були запрошені Директори Центрів ЕМД та МК, головні лікарі станцій ЕМД, завідувачі кафедр медицини невідкладних станів та голови профспілкових комітетів центрів ЕМД та МК. 

            Наш центр представляли заступник головного лікаря з медичної роботи Бєсєдін А.М., голова профкомітету Штихар Л.В., завідувач станції м.Херсон Сінченко С.М., завідувачі підстанцій станції м.Херсон Кулік Ю.М., Замуренко С.О. та Величко А.Є.

            На селекторній нараді обговорювалася «Реформа екстреної медичної допомоги».

Представникам Центрів ЕМД та МК кожної області надавалась можливість висловити думку своїх колективів щодо реформи служби екстреної медичної допомоги.

В основному висловлювалась думка щодо необхідності реформи екстреної медичної допомоги. Але наказ № 1542 «Про затверджені Зміни №6 до національного класифікатора України ДК 003:2010» за ініціативи МОЗ України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, положенням якого, зокрема, скасовані професії «фельдшер з медицини невідкладних станів», та «водій», а з 1.11.2017 року включено до класифікатора професії «парамедик» та «екстрений медичний технік», викликав незгоду та деяку настороженість.

Нові професії відсутні у нормативних актах, якими визначається питання оплати праці, оплати надбавок («колісних» та медичний стаж), доплати за умови та характер роботи, виплати матеріальної допомоги на оздоровлення, гарантії та компенсації для працівників центрів екстреної медичної допомоги.

Також обговорювалося питання щодо відтермінування застосування наказу Мінекономрозвитку «Про затвердження Зміни № 6 до національного класифікатора України ДК 003:2010»  для надання часу на можливість перепідготовки  працівників зазначених професій, проходження навчання щодо нових вимог до кваліфікації цих посад та внесення змін в програми навчання в медичних коледжах.

Профспілка неодноразово виходила з пропозиціями до МОЗ України щодо необхідності розробки й затвердження Державної програми соціально-економічного захисту працівників охорони здоров`я в умовах реформування галузі та в черговий раз наголошує на необхідності системного та виваженого підходу під час внесення змін до галузевих нормативних актів.

            Таким чином, ми уникнемо скорочення й дискримінацію вказаних категорій медичних працівників та не допустимо порушення соціально-економічного захисту працівників екстреної медичної допомоги.

          Доки не будуть виконані зазначені вимоги, керівниками центрів ЕМД та МК   не будуть прийматися  ніякі заходи щодо зміни штатного розкладу. 

            Учасники селекторної наради підтримали вимоги Профспілки працівників охорони здоров'я України та звернення до Прем`єр-міністра України Гройсмана В.Б.

            Надаю звернення Профспілки працівників охорони здоров'я України до Прем`єр-міністра України Гройсмана В.Б.

 

 

 

 Голова профкомітету                                            Л.В.Штихар

 

 

Про стан справ у галузі після Акції протесту

Про зміни до Класифікатора професій