Шановні члени профспілки!

 

            Надаємо інформацію про сумісні заходи адміністрації та профкомітету щодо вкрай загрозливої ситуації збільшення плинності кадрів - водіїв санітарних автомобілів, що склалася за 2018-2019 роки, внаслідок низького рівня оплати праці водіїв, медичних та немедичних працівників екстреної медичної служби.

Листи-звернення були надіслані до Департаменту охорони здоров'я, обласної ради, обласної державної адміністрації, обласної профспілкової організації працівників охорони здоров'я та Центрального комітету профспілок України.

Профком

ПЕРВИННА ПРОФСПІЛКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ОБЛАСНИЙ ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ЦЕНТР

ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ»

(ОТЦЕМД та МК)

ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

 

  73000 м. Херсон, вул. О.Гончара, 6 тел. 46-00-58, e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

09.07.2019р. № 40/01-10

                                                          Голові Херсонської

                                                                                    обласної організації профспілки

                                                                                              працівників охорони здоров`я  

                                                                                              України

                                                                                              ГАЙДУЧЕНКУ М.І.

Шановний Миколо Івановичу!

Профспілковий комітет сумісно з адміністрацією КЗ «Обласного терито-ріального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ХОР вимушені інформувати Вас про вкрай загрозливу ситуацію щодо плинності кадрів - водіїв санітарних автомобілів, яка утворилась у 2018-2019 роках внаслідок низького рівня оплати праці цієї категорії працівників.

Так, станом на 01.01.2019 року згідно штатного розпису Центру обліковується 405 посад водіїв, з них: 4,0 ставки для обслуговування господарських автомобілів, 9,5 посад бригад відділу виїзної консультативної медичної допомоги та медицини катастроф, 103,5 посад водіїв станції Е(ш)МД м.Херсона, 288 посад водіїв, що обслуговують бригади по районах області. Фактична наявність - 324 фізичних осіб водіїв, з яких: 2 водія на господарських автомобілях, 8 водіїв бригад медицини катастроф, 80 водіїв на станції Е(ш)МД м. Херсона, 234 водія по районах.

Станом на 01.06.2019 року фактична наявність становить 326 фізичних осіб водіїв, з яких: 2 водія на господарських автомобілях, 8 водіїв бригад медицини катастроф, 76 водіїв на станції Е(ш)МД м. Херсона, 240 водія по районах (збільшення відбулось внаслідок відкриття Преображенського пункту Каланчацької підстанції Скадовської станції Е(ш)МД).

Найбільш сумна ситуація відбувається із наявністю водіїв станції Е(ш)МД                   м. Херсона (штатна чисельність посад - 103,5, фактично працюють 76 осіб), протягом останніх місяців 2019 року звільнилось 4 особи, які забезпечували цілодобову роботу однієї бригади екстреної медичної допомоги. Брак водіїв по станції становить 28 осіб. Практично всі наявні водії вимушені працювати за сумісництвом, з метою забезпечення безперебійної цілодобової роботи бригад. На що водії дуже обурюються, що навіть відпрацьовані зайві зміни на зарплату не дуже впливають (водії санітарних автомобілів мають право працювати в зміну не більше 12 годин).

При цьому, внаслідок встановлення мінімальної заробітної плати на рівні                 4 173 грн., та не проведення підвищення посадових окладів працівників галузі охорони здоров’я, спостерігається тенденція «зрівнялівки» по оплаті праці, що в свою чергу спричиняє стрімку плинність кадрів всіх категорій працівників.

Так наприклад, максимальна заробітна плата водія санітарного автомобіля на 1,0 ставку, який має: посадовий оклад 2 440,0 грн., підвищення посадового окладу на 20% за керування санітарним автомобілем, 25% доплати за класність, 60% надбавки за тривалість безперервної роботи (більше 7 років), доплату за роботу у нічний час та святкові дні, отримує заробітну плату в сумі 5 494,90 грн. Мінімальна заробітна плата водія на 1,0 ставку, за відсутності доплати за класність та надбавки за тривалість безперервної роботи (водії, які працюють перші 7 років), становить                    4 173,0 грн.

Слід зазначити, що робота водія санітарного автомобіля, який вважається членом виїзної бригади екстреної медичної допомоги, є роботою з підвищеним рівнем небезпеки, яка потребує не аби якої уважності, витримки та професіоналізму. Водій безпосередньо приймає участь у транспортуванні хворого з місця виклику до закладів охорони здоров'я, враховуючи стан хворого, незадовільний стан автодоріг та не завжди адекватну поведінку інших учасників дорожнього руху. Але, нажаль, згідно Закону України «Про екстрену медичну допомогу» посада водія не входить до переліку посад, яким надається право на підвищені посадові оклади, надбавки за особливий характер праці, за особливі умови праці, матеріальну допомогу для оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі одного посадового окладу та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі одного посадового окладу.

Враховуючи всі наявні фактори, адміністрація Центру неодноразово зверталась до Департаменту охорони здоров’я Херсонської обласної державної адміністрації на адресу Херсонської обласної ради щодо виділення додаткових коштів на проведення матеріального заохочення водіїв санітарних автомобілів бригад ЕМД внаслідок низького рівня оплати їх праці, враховуючи соціальну значимість та важливість виконуваної ними роботи. Також зазаначемо, що за результатами звернення на адресу обласної ради, 25 травня минулого року відбулось засідання Постійної комісії з питань бюджету та фінансів, яка підтримала звернення головного лікаря Центру з приводу виділення додаткових коштів на проведення щомісячного стимулювання водіїв у вигляді преміювання в розмірі одного посадового окладу та рекомендувала Департаменту фінансів Херсонської ОДА врахувати висновок комісії при підготовці проекту рішення про внесення змін до рішення «Про обласний бюджет на 2018 рік», з формулюванням – при наявності фінансового ресурсу. А також, врахувати висновок при підготовці проекту бюджету на 2019 рік. Нажаль, виділення додаткових коштів на проведення щомісячного стимулювання водіїв Департаментом фінансів Херсонської ОДА не затверджено.

Адміністрацією Центру було проведено відповідний розрахунок та внесено до Проекту кошторису на 2019 рік потребу в коштах на виплату премій водіям санітарних автомобілів в розмірі посадового окладу щомісяця, в сумі 9 720,96 тис. грн. (без нарахування), загальна сума потреби фонду оплати праці становила 145 436,29 тис. грн., а затверджено видатків на оплату праці на поточний рік лише 121 999,8 тис. грн., тобто суми на виплату премій водіям не фінансуються.

Профспілковий комітет сумісно з адміністрацією, та й всі працівники Центру, стурбовані таким становищем. Адже із-за відсутності водіїв не доукомплектовані бригади по наданню екстреної медичної допомоги, а саме - в м. Херсон замість 24 працюють лише 18-20 бригад на добу, при цьому кількість викликів не зменшується. Зазначене становище і в підрозділах районів. Таке становище унеможливлює дотримання часу доїздів бригад на виклики, затримується надання першої медичної допомоги постраждалим при невідкладних станах.

Просимо Вашого втручання у вирішенні вкрай загрозливої ситуації щодо плинності кадрів водіїв санітарних автомобілів внаслідок низького рівня оплати праці цієї категорії працівників, в сприянні виділення додаткових коштів на проведення щомісячного стимулювання водіїв у вигляді преміювання в розмірі одного посадового окладу та звернутись до Департаменту фінансів Херсонської ОДА щодо врахування висновку Постійної комісії з питань бюджету та фінансів ХОР.

                                

Голова ППО                                                                                                  Л.ШТИХАР